Polędwiczki wieprzowe podane na kokardkach

Pyszne, rozpływające się w ustach polędwiczki z całymi pieczarkami, podane na makaronie w kształcie kokardek i posypane pietruszką. Coś wspaniałego! :)


Przepis naprawdę prosty, a efekt jak najbardziej zadowalajacy.

Źródło inspiracji: Polędwiczki w sosie grzybowym według Pati :)










Składniki (na 4 porcje):
  • polędwica wieprzowa (około 250 g)
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 60 ml oleju
  • 3 łyżki gęstej śmietany (18%)
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól
  •  do dekoracji: natka pietruszki
  • do podania: 200 g makaronu kokardki

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w drobną kostkę, pieczarki umyć i osuszyć.


Polędwicę pokroić na plastry o grubości około 2 cm. Każdy plaster lekko rozgnieść pięscią, oprószyć z obu stron świeżo startym czarnym pieprzem.

Polędwiczki smażyć na dużej patelni na rozgzranym oleju - 2 minuty z każdej strony.

Następnie polędwiczki przełożyć do innego naczynia i przykryć luźno folią aluminiową.

Na patelnię, na której były smażone polędwiczki, wrzucić drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz całe pieczarki, posolić i smażyć aż do lekkiego zrumienienia wszystkich składników.

Dodać mięso i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 20 minut.

Pod koniec dodać śmietanę, wymieszać i dalej trzymać pod przykryciem.

Makaron ugotować w osolonej wodzie, wyłożyć na 4 talerze, na wierzchu układać mięso i pieczarki, posypać pietruszką.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz