Żołądki drobiowe z makaronem

Nie przemawia to do Was? Zapewniam Was, że te żołądki smakują naprawdę ciekawie. :)

Szczególnie do gustu przypadł nam sos z miodem i cytryną.

Zapraszam na żołądki drobiowe z makaronem oraz sosem miodowo-cytrynowym. :)

Inspiracja przepisem na żołądki drobiowe z książki "Kuchnia Polska" Elżbiety Adamskiej











Składniki (na 2 porcje):
  • 500 g żołądków drobiowych
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 60 ml maślanki
  • 3 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
do podania:
  • 200 g łazanek
  • natka pietruszki


Przygotowanie:

Miód i sok z cytryny wymieszać, odstawić.

Żołądki umyć, osuszyć, pozbawić tłuszczu.

W garnku rozgrzać masło, dodać posiekane 2 ząbki czosnku, wrzucić żołądki, smażyć około 5 minut, mieszając.

Żołądki zalać bulionem warzywnym i gotować około 45 minut pod przykryciem.

Dodać wymieszany miód i sok z cytryny, wymieszać.

Wlać maślankę, doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i gotować 5 minut bez przykrycia.

Makaron ugotować i odcedzić, zachować kilka (około 5 łyżek) wody od gotowania makaronu i dodać do żoładków. Wymieszać, odstawić na 3 minuty.

Makaron można wykładać na talerze, a na wierzchu układać żoładki i polewać sosem albo wymieszać wszystko razem i dopiero wykładać do podania.

Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz