Nie przemawia to do Was? Zapewniam Was, że te żołądki smakują naprawdę ciekawie. :)
Szczególnie do gustu przypadł nam sos z miodem i cytryną.
Zapraszam na żołądki drobiowe z makaronem oraz sosem miodowo-cytrynowym. :)
Inspiracja przepisem na żołądki drobiowe z książki "Kuchnia Polska" Elżbiety Adamskiej
Przygotowanie:
Miód i sok z cytryny wymieszać, odstawić.
Żołądki umyć, osuszyć, pozbawić tłuszczu.
W garnku rozgrzać masło, dodać posiekane 2 ząbki czosnku, wrzucić żołądki, smażyć około 5 minut, mieszając.
Żołądki zalać bulionem warzywnym i gotować około 45 minut pod przykryciem.
Dodać wymieszany miód i sok z cytryny, wymieszać.
Wlać maślankę, doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i gotować 5 minut bez przykrycia.
Makaron ugotować i odcedzić, zachować kilka (około 5 łyżek) wody od gotowania makaronu i dodać do żoładków. Wymieszać, odstawić na 3 minuty.
Makaron można wykładać na talerze, a na wierzchu układać żoładki i polewać sosem albo wymieszać wszystko razem i dopiero wykładać do podania.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz