Kurczak z brzoskwiniami

Jako dodatek do kurczaka wykorzystałam tutaj brzoskwinie z puszki. Co ważne, syrop, w którym były zanurzone brzoskwinie również jest składnikiem tego dania. Dość słodką całość świetnie dopełniają świeże listki melisy.

Pozostałe brzoskwinie można na przykład upiec razem z tymiankiem.







Składniki (2-4 porcje*):

  • 300 g piersi kurczaka
  • 125ml białego wytrawnego wina
  • 125 ml syropu z puszki brzoskwiń
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 5 połówek brzoskwiń z puszki
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • kilka listków melisy + kilka do dekoracji


Przygotowanie:


Pierś kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w paski lub mniejsze kawałki. Oprószyć solą i pieprzem. Przełozyć do miski.

Przygotować marynatę z białego wina, sosu sojowego i syropu (zalewy) z puszki brzoskwiń.

Kurczaka zalać marynatą, miskę przykryć folią spożywczą i wstawic do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

Oliwę rozgrzać na patelni. Kurczaka wyjąć z marynaty, tę jednak zachować.

Na rozgrzaną patelnię wrzucić kurczaka, smażyc około 5 minut.

Do kurczaka wlać marynatę i trzymać na patelni kolejne 5 minut.

W razie potrzeby dosolić całość. Wrzucić kilka listków melisy.

Pod koniec duszenia (minutę przed końcem) dodać pokrojone na mniejsze części brzoskwinie.

Podawać np. z ryżem. Ozdobić dodatkowymi listkami melisy. Posypać świeżo mielonym czarnym pieprzem.


*2-4 porcje: w zależności od tego, czy podajemy z ryżem, innymi dodatkami, czy samego kurczaka.





13 komentarzy:

  1. jeżeli jest takie pyszne jak wyglada to ja poproszę....

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam kurczaka w tym wydaniu ;) szczególnie w chińskiej restauracji ;p

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczne połączenie składników. I do tego tak kolorystycznie pięknie. Dlatego tak kusząco wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O kurde muszę spróbować, a mam pytanie.
    Chodzi mi o melise.
    Cieżko ją dostać czy jest jakaś suszony czy można ją ominąć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kupuję zioła w doniczkach, które są raczej łatwo dostępnym towarem, są w większych supermarketach, ale w mniejszych sklepach też. Są w Almie, Tesco, Lidlu, Biedronce...
      Jeśli jednak nie możesz dostać melisy możesz ją pominąć. W tym przepisie sprawdza się również natka pietruszki.
      Pozdrawiam! :)

      Usuń
  5. lubię takie eksperymenty smakowe:) pięknie wygląda twój kurczak:)

    OdpowiedzUsuń
  6. sos sojowy, wytrawne wino i brzoskwinia to połączenie musi być idealne :D
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. ten przepis na pewno wypróbuję, wygląda bardzo apetycznie, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Rasowe danie! Super pomysł. I bardzo apetyczne zdjęcia :) Pozdrawiam Dorota

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda tak smacznie... mamy wielką ochotę spróbować, bo lubimy kurczaka na słodko:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo prosty i ciekawy przepis. Szukałam właśnie czegoś innego. Zwłaszcza, że tradycyjnie robiony kurczak mi się znudził.

    OdpowiedzUsuń