Curry z rybą i krewetkami

Pyszne curry z dorszem i krewetkami tygrysimi. Dla tych, którzy nie przepadają za krewetkami polecam wersję z samą rybą, wówczas należy użyć jej dwa razy więcej niż jest podane w przepisie.

Jeśli znudziły się Wam smażone lub pieczone ryby, polecam również ten przepis na kotlety rybne.







Składniki (na 4 porcje):
  • 500ml passaty pomidorowej
  • 400ml mleka kokosowego
  • 250g mrożonych krewetek tygrysich 
  • 200g filetów białej ryby (użyłam dorsza)
  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • łyżka cukru
  • sól, pieprz
  • do podania: ryż, szczypiorek


Przygotowanie:

Rybę i krewetki rozmrozić, osuszyć. Rybę pokroić na dość duże kwadraty.
Krewetki muszą być oczyszczone, pozbawione pancerzyków, głów i ogonków.

Na głębokiej patelni/woku rozgrzać oliwę. Cebulę pokroić w małą kosteczkę, ząbki czosnku drobno posiekać. Zeszklić na rozgrzanym tłuszczu. Dodać pastę curry, podsmażać jeszcze około minuty, dokładnie mieszając przy dnie.

Dodać passatę pomidorową, pełną łyżkę cukru oraz płaską łyżeczkę soli, wymieszac i gotować na  średnim ogniu przez około 15 minut  (ja pozostawiłam bez przykrycia) , od czasu do czasu mieszać.

Dodać 400ml mleka kokosowego, dobrze doprawić solą i pieprzem, doprowadzić do wrzenia, a następnie  gotować na małym ogniu przez kolejne 15 minut.

Dodać rybę, gotować na średnikm ogniu przez 4 minuty.

Dodać krewetki, gotować jeszcze 5 minut.

Podawać z ryżem. Przed podaniem posypać szczypiorkiem.




3 komentarze:

  1. chętnie bym zjadła takie curry z krewetkami i rybką :)

    OdpowiedzUsuń
  2. moje smaki:) uwielbiam curry w każdym wydaniu!

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajne danie w sam raz ...dla mnie...

    OdpowiedzUsuń